Internationalens och SP:s hemsida har fått fler läsare

Hämtat från Svenssons blogg 240408:

De största vänstersajterna under mars månad 2024 är ungefär samma som under februari månad, ETC:s webbsajt är överlägset störst och består av Dagens ETC, ETC Nyhetsmagasin, poddar och filmer. Flamman har samtidigt befäst sin plats som den nästa största vänsternyhetssajten men ligger långt efter ETC när det gäller antalet besök per månad.

Dagens Arena ramlade från andra plats till tredje och Flamman drog ifrån. Den här sajten, Svenssons Nyheter, befäster sin rank som fjärde största nyhetssajt på vänsterkanten med Arbetaren på femte plats.

Nytt på listan är att finlandssvenska Ny Tid tagits med då den ju är på svenska. Tidningen Brand och Clarté har kommit tillbaks på listan och Tobias Hübinette såväl som Internationalen har avancerat flera placeringar på listan sen februari.

Klägget är den sajt som tappat mest efter att nyhetens behag släppt. Sajten har backat många placeringar. Offensiv och Gunnar Wall har för sin del ramlat ur listan. Opulens Förlag driver Magasinet Konkret och Opulens. Allt åt allas sajt består av Tidningen Svärm och flera poddar.

De största vänsternyhetssajterna i mars, tusentals besök
 1. ETC, 731,2, Dagens ETC AB
 2. Flamman, 133,5, Tidningsföreningen Norrskensflamman upa
 3. Dagens Arena, 114,4, Politikens och Idéernas Arena i Stockholm AB
 4. Svenssons Nyheter, 78,7, Zaramis Konsult AB/Nyhetskartan Media AB
 5. Arbetaren, 61,5, Arbetaren Tidnings AB
 6. Parabol, 46,5, Föreningen Parabol
 7. Magasinet Konkret, 40,3, Opulens Förlag AB
 8. Tobias Hübinette, 38,0, Tobias Hübinette
 9. Ny Tid, 35,7, Tigern rf
 10. Internationalen, 30,7, Socialistisk Politik
 11. Aktuellt i Politiken, 26,3, AiP Media Produktion AB
 12. Clarté, 23,4, Clarté
 13. Tidningen Svärm, 22,3, Allt åt alla
 14. Opulens, 12,8, Opulens Förlag AB
 15. E-folket, 10,6, Föreningen E-folket
 16. Tidningen Brand, 10,1, Tidningen Brand
 17. Aktuellt Fokus, 8,0, Föreningen Aktuellt Fokus
 18. Klägget, 6,1, Föreningen Skifte för Sverige
Övriga vänstersajter

Socialistisk Politik har besöksmässigt blivit vänsterns största tankesmedja. Organisationen bakom sajten driver också två andra sajter. Internationalen och Röda Rummet. En annan förening som driver flera sajter är Föreningen Skifte för Sverige som har Klägget, Mitt Skifte och Skiftet.

De största övriga vänstersajterna i mars, tusentals besök
 1. Skiftet, 109,3, Föreningen Skifte för Sverige
 2. Mitt Skifte, 60,7, Föreningen Skifte för Sverige
 3. Vänsterpartiet, 58,5, Vänsterpartiet
 4. Socialistisk Politik, 23,8, Socialistisk Politik
 5. Katalys, 10,5, Katalys
 6. Ung Vänster, 8,7, Ung Vänster

Det finns naturligtvis många fler vänstersajter men ingen har över 5 000 besök i mars månad och finns därför inte med på listorna. Men i artikeln med själva kartläggningen som finns på Nyhetskartan finns även uppgifter om några av dessa med. Data kommer från Similarweb vilket gör att de troligen inte alltid stämmer med statistik från Google Analytics eller Jetpack (WordPress egen).

Läs mer:

PS. Sajter som är positiva till Nordkorea eller Putin betraktar jag inte som vänster. Inte heller socialdemokratiska högersajter som deras partisajt, Aftonbladet, Tiden, fackföreningstidningar etc betraktar jag som vänster. Aktuellt i Politiken som jag har med på listan är ett gränsfall.