I fickorna på de rika

Fredrik Reinfeldt och tre av hans ministrar påstår idag i ett inlägg i DN.se att ”Sveriges samhällsbygge och starka ekonomi väcker nyfikenhet i en kristyngd omvärld”.

Sant är att det går bra för storfräsarna. Astra Zeneca gör en vinst på 15 miljarder och styrelsen föreslår en ökning av aktieutdelningen med åtta procent. H & M gjorde en vinst på över 7 miljarder för sept-nov, vilket var sämre än man räknat med, men trots det föreslår styrelsen en utdelning till aktieägarna på 9:50 kronor per aktie. Det motsvarar ett riktigt guldregn, totalt nästan 16 miljarder kronor varav närmare 6 miljarder går till huvudägaren Stefan Persson med familj.

Sen har vi de som tjänar miljarder på våra höga elräkningar. På tio år säkrade Vattenfalls vd Lars G Josefsson 145 miljoner kronor i lön, bonus och pension. Och bara under 2009 håvade Eons vd in över tio miljoner i lön och bonus. Samtidigt som många kunder går på knä gör elkoncernerna miljardvinster. Vattenfall ökade vinsten för tredje kvartalet 2010 med 65,4 procent.

Men trots vinsterna, trots den ökande rikedomen så ökar också fattigdomen och klyftorna i vårt land. Över en kvarts miljon barn lever i fattigdomen. Barnfattigdomen har konstant ökat under den borgerliga Alliansregeringens år.Dessa barn blir ofta kvar i stan under sommaren, utan bra aktiviteter, för att familjen inte har råd. Föräldrarna har inte heller alltid pengar till mat, medicin och glasögon till barnen, skriver Majblomman.

Arbetslösheten är skyhög trots stora behov av arbetskraft inom den gemensamma välfärden där det behövs folk inom sjukvård, äldreomsorg och skola. Mer än var fjärde ungdom går utan jobb och många av de som har jobb får bara tillfälliga och osäkra påhugg. Åttio procent av de arbetslösa ungdomarna saknar arbetslöshetsförsäkring. Socialbidragskostnaderna skjuter i höjden.

Reinfeldt och Borg har ingen anledning att slå sig för bröstet. Den ”tillväxt” de pekar på är inte mycket värd när den går rakt ner i fickorna på de som redan är oförskämt rika medan samtidigt stora sociala behov eftersätts allt mer. Och bonusfesten fortsätter. För vem är det som ekonomin är ”stark”?

Röda Malmö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *