Massmordet på vänstern

Det värsta enskilda massmordet på arbetarrörelse- och vänsteraktiva i Nordens historia har genomförts av en ideologiskt övertygad, ytterst effektiv och välplanerad högerextremist med öppet uttalade politiska målsättningar att förgöra socialismen, marxismen och det mångkulturella samhället.

En bestialisk produkt av de senaste årtiondenas ideologiska trumeld mot allt vad socialism heter har visat upp sig inför världen i ett blodbad på unga, fredliga, oskyddade socialister. Och från våra media, redaktörer, politiker, TV-soffor och experter talas allmänt om faran för ”extremister” – till vänster och höger…

”Precis som fallet är med den extrema vänstern, islamismen och andra våldsförhärligande sekter bör vi inte bli alltför förvånade när dessa hatets ord tar fysisk gestalt i massmord och terror”, skriver Dagens Nyheter på ledarplats (24 juli). Men tillägger dagen efter (ledare 25 juli) att ”inte alla Ung vänster-medlemmar är medskyldiga när den autonoma vänstern gör sina ”aktioner” där människor kommer till skada och poliskåren är en av måltavlorna.” Folkpartiets Birgitta Ohlsson jämför i Gomorron Sverige 25 juli massakern i Norge med kravallerna i Göteborg 2001. Den s k extremistexperten Anna-Lena Lodenius vill ”vidga perspektivet” och tala om ”ensamma män som upplever sig på kant med tillvaron, inte minst de som också är arbetslösa och/eller lågutbildade” (DN Debatt 24 juli).

Dessa skamliga insinuationer är ägnade åt att blanda bort korten, att göra höger och vänster till lika goda kålsupare, ja att hänsynslöst plundra offren, sorgen och terrorn för egna syften där vänsteraktivister och antifascister, arbetslösa och fattiga framställs som del av samma magma varur monstret Breivik steg upp.

Men diplomatsonen Breivik, mångårig medlem i norska Fremskrittspartiet med kristna konservativa värderingar var ingen utförsäkrad ”trasproletär”, ingen gatukämpe och allra minst en spegelbild av någon ”vänsterextremist”. Han var uppladdad med kristna borgerliga och antisocialistiska värderingar, förlängda till extrema fantasier om världen och sin egen kallelse, det hela apterat med psykopatisk hänsynslöshet.

På så sätt utgjorde Breivik ett fanatiserat koncentrat av trettio års högervåg, från 1980-talets antikommunistiska korståg mot socialism och välfärdsstater via Huntingtons ”civilisationernas kamp” mot islam på 90-talet till 2000-talets ”krig mot terrorn” och högerextremismens återkomst på bred front i europeisk politik.

Dagens försök att sprida dimridåer om symmetrisk extremism till höger och vänster tillsammans med läpparnas bekännelser till det ”öppna demokratiska samhället” från hela det politiska spektrat, inklusive främlingsfientliga partier som Sverigedemokraterna, kan inte stå obesvarat.

Arbetarrörelsen och vänstern i Norden har utsatts för den värsta och mest mördande attacken någonsin. Aldrig tidigare – inte ens i krigstid – har så många socialister i Norden fallit offer i en enskild attack. Slaget är riktat mot oss alla. Vidden av högerterrorn mot arbetarrörelsen måste göras klar, antisocialismen rannsakas in på skinnet, dess kultur och mentalitet rökas ut, dess fanatiker konfronteras, dess nätverk rivas upp, dess våldsverkare gripas.

De norska socialistiska ungdomar som slaktades på Utöya ska inte ha offrat sina unga liv förgäves. Deras martyrium för den socialistiska visionen om alla människors lika värde i ett jämlikt och rättvist samhälle utan förtryck blir till vårt löfte: att aldrig låta oss kuvas, aldrig ge upp, aldrig besegras.

Mot hyckleriet, bortförklaringarna och dimridåerna måste hela den samlade vänstern och arbetarrörelsen blåsa upp till storm efter trettio års högeroffensiv.

Massmordet i Norge hör till denna högeroffensivs yttersta och mest skräckinjagande konsekvens.

Intressant?
Bloggat: Svensson1, 2, 3, 4, Kildén & Åsman, Röda Malmö, Röda Lidköping,
I media: DN1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, SVD1, 2, 3, 4, 5, GP1, 2, 3, 4, 5,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,