”DNA-koden” måste knäckas

Även om alla är ansvariga för sina handlingar är ingen människa en ö. Lika lite som 9/11-kaparna är Anders Breivik någon ”ensam galning”, utan kan bara förstås i sitt sociala och politiska sammanhang. När chocken, sorgen och vreden över terrordåden efter hand ger plats för analys och eftertanke är det den arbetarrörelse attentaten riktade sig mot som har störst anledning att ställa de besvärliga frågorna, inte minst till sig själv.

Då Fremskrittspartiet, där Breivik gjorde sina politiska lärospån, började ta plats på den offentliga arenan talade många norska politiker om behovet av att knäcka ”Frp-koden”, hemligheten bakom partiets tillväxt, inte minst bland arbetare. Med boken kallad just Frp-koden tog journalisten Magnus Marsdal dem på orden och gjorde en djupdykning i partiets politik, medlemskår och väljarabas. Men någon sådan ”kod” fann han inte, ur folkdjupet kom han i stället upp med vad han kallade ”DNA-koden” efter Det Norske Arbeiderparti. Där, snarare än i högerhemlig taktik, såg han grunden till populismens frammarsch.

Publicerad i GP 110809

Läs hela krönikan:

http://www.gp.se/kulturnoje/1.693789-lars-henriksson-dna-koden-maste-knackas

Lämna ett svar