Socialdemokraterna i högerburen

…behövs arbetarpolitik som sätter folk i rörelse

Socialdemokraternas skuggbudget är inget som lyfter. Inget som markerar en brytning med årtionden av anpassning högerut. Därom vittnar också kommentarerna inifrån ”rörelsen”. Göran Greider, ledarskribent på Dala-Demokraten och den som brukar uppträda i egenskap av vänsteralibi, skriver att ”det syns inga tecken på att man vill bryta sig ut ur den järnbur som den ekonomiska politiken så länge varit instängd i. Det är ett sorgligt tecken på bristen på idépolitiskt mod i tänkandet”.

Socialdemokraterna under Juholt är kvar i högerburen. Inte ens en keynesiansk kantring syns. Greider skriver: ”Slutsatsen av den skarpa analysen borde rimligtvis vara att klassisk konjunkturpolitik bör uppvärderas, med klara keynesianska fanfarer i höstluften. Men så sker inte”.

S-kvinnorna, som nu verkar ha rättat in sig i ledet och hyllar skuggbudgeten, hade inledningsvis en vass kritik. Lena Sommestad sa att det var hennes absoluta uppfattning att det var fel av partiledningen att svänga om rut-avdraget i en skuggbudget: ”Sommestad är kritisk till rut för att hon menar att förmånen bara vänder sig till de med höga inkomster, och därmed går mot klassisk socialdemokratisk välfärdspolitik med system som riktar sig till större grupper i samhället”.

I Aftonbladet menade Lena Mellin att socialdemokraterna har ”helt bytt politik på ett år”. Hon pekar bland annat på hur kraven för arbetslösa och sjuka har klart försämrats jämfört med de ståndpunkter socialdemokraterna hade inför valet förra året.

S-budgeten kritiseras också av Kommunal. Kommunals chefsekonom är kritisk till att Socialdemokraterna satsar pengar på rut-avdrag istället för på mer personal inom äldreomsorgen:

– Mer personal inom äldreomsorgen är också en livspusselfråga – Socialdemokraterna borde vidga perspektivet.

Aftonbladet har frågat 533 socialdemokratiska kommunalråd och politiker på andra höga lokala poster i landets samtliga 290 kommuner vad de tycker om den nya S-ledningen, som nu lett partiet i ett halvår. 166 svarade. Nästan hälften av landets lokala S-höjdare är besvikna eller bara ganska nöjda med Håkan Juholt.

Ännu värre är läget för Tommy Waidelich som ekonomisk-politisk talesperson.

– Här finns mycket att slipa på om detta skall bli två starka politiska parhästar som kan vinna valet för socialdemokraterna 2014, anser en av S-kommunpolitikerna.

Det är ju uppenbart att det här inte håller om högerns ställningar ska kunna rubbas i Sverige. Det går inte att slå högern genom att själv bedriva högerpolitik. Arbetarrörelsen måste reorganiseras från gräsrötterna och stärkas genom en arbetarpolitik som sätter vanligt folk i rörelse.

På sikt behövs en nytt arbetarparti genom att alla goda vänsterkrafter förenas. Socialistiska Partiet är en organisation som arbetar i den riktningen. Anslut dig till oss. Kom och lyssna på intressant möte på söndag.

Lämna ett svar