Bakom kulisserna i Göteborg

Med en lika informativ som braskande löpsedel om att det är ”Bankerna som styr politiken” hade Socialistiska Partiets avdelning i Göteborg i går kallat till ett föredrag på Allégården i Göteborg med den oppositionelle ekonomen Sten Ljunggren, vilken till vardags undervisar vid Uppsala universitet och som bland annat har skrivit Nya ekonomihandboken tillsammans med Johan Ehrenberg. En handbok som blivit många socialisters egen katekes. Mötet var välbesökt och vi var ett sextiotal som blev väl guidade under den spännande resan bakom kulisserna till finansvärldens glittrande fasader.

Lars Henriksson, bilarbetare från Geely`s Volvo Personvagnar ute på Hisingen, välkänd kritiker av massbilismen och författare till boken Slutkört, kompletterade Ljunggrens genomgång med att betona vikten av organisation. ”Motståndaren är välorganiserad” som gruvarbetarna lärde oss som var unga under sin långa strejk för 42 år sedan, underströk han. En sanning som är än mer giltig i dag. Vi måste aktivera oss i sociala rörelser. Samt inte minst, bli medlem i Socialistiska Partiet.

För de som är intresserade kommer, efter julstök och nyårsfirande, en diskussionscirkel att arrangeras med ”Den nya ekonomihandboken” som utgångspunkt.
Håkan Sundberg, välkänd från Attac i Göteborg, var en trivsam och kvick moderator i den långa diskussionsrunda som avslutade kvällen.
Den fina och glada stämning och alla goda idéer som också deltog på mötet kanske sitter i väggarna. Som tonåring minns jag alla underbara böcker som fanns på hyllorna i det som då var Dicksonska folkbiblioteket/Stadsbiblioteket. Jag brukade skolka från skolan och tog spårvagnen hit från Hisingen för att få läsa i lugn och ro. Som något äldre var jag med 1972 och ockuperade det som nu hade blivit Nordens första allaktivitetshus. ”Occupy Hagahuset”, skulle det ha fått heta i dag. Socialdemokraterna i kommunstyret ville då, 1972, till varje pris stänga denna nya mötesplats. Fortfarande minns jag inledningen till ett av våra flygblad från den tiden: ”Kamrater, använd cayennepeppar mot klasspolisens galna hundar”…
Då som nu var det de galna bankerna och deras politiker som styrde världen.