Använd Saabs kunskap till klimatomställningen

Idag skriver Lars Henriksson (SP) på Newsmill att staten och facket bör ta över Saab. Företagets kunskap om massproduktion och dess flexibilitet behövs för att snabb bygga vindkraftverk, solfångare, tåg och spårvagnar. Lars Henriksson är sedan 1978 bilarbetare på Volvo Personvagnar i Torslanda och författare till boken Slutkört som kom ut på Ordfront förlag i våras om nödvändigheten och möjligheten av att ställa om bilindustrin för klimatets och jobbens skull. Läs gärna mer på Lasses blogg Bilpolitik.

Två års vinglig färd med Victor Muller vid ratten och olika finansiärer i baksätet är nu över för Saab Automobile. Medan Muller och hans kumpaner nu vandrar vidare mot nya projekt står tusentals anställda kvar i Trollhättan, de som gång på gång kastas mellan hopp och förtvivlan, som inte velat annat än att få jobba men som inte ens kunnat räkna med att få ut sin lön.

Alltsedan GM begärde Saab i rekonstruktion för snart tre år sedan har utgången varit mer eller mindre given. Affärsplanerna har ekat tomt och ihåligt vilket har varit uppenbart för alla som varit intresserade av att se. Men istället har politiker, fackliga representanter och de flesta journalister låtit önsketänkandet dominera och okritiskt hejat på de olika äventyrare som kommit i Saabs väg. Miljarder kronor och år av mänsklig möda har förslösats i väntan på att allt ska bli ”som vanligt” igen. Men ”som vanligt” är just vad det inte kommer att bli. […]

Läs resten av artikeln på Newsmill