Mahienour kommer till sommarlägret!

Hamnstaden Alexandria – Egyptens industriella centrum – har ett spårvagnssystem som torde vara världens långsammaste. En vagn är knappt snabbare än en fotgängare, men i gengäld är den så billig att den nästan är gratis. I början av 2000-talet, när Mahienour el-Massry upptäckte den marxistiska litteraturen på arabiska, tog hon spårvagnen för att läsa i fred. Alla därhemma gillade inte vad hon sysslade med: varv efter varv, timme efter timme rullade hon genom staden och studerade Lenins skrifter om revolutionen.

Några år senare kom revolutionen till Egypten på riktigt. Då var Mahienour el-Massry sedan länge en av de ledande aktivisterna i Revolutionära Socialister (RS) i Alexandria. Hon deltog – liksom RS i övrigt – i organiseringen av demonstrationer, sit-ins och strejker; var med när polisstationerna brändes ned; höll tal på det stora torget i Alexandria när Mubarak fallit.
Sedan dess har Mahienour el-Massry stått i första ledet i revolutionens oräkneliga uppsving – nya demonstrationsvågor, strejkvågor, uppflammande protester mot militärjuntan – och upplevt de svidande bakslagen. Hon och hennes RS-kamrater i Alexandria har de senaste månaderna – bland mycket annat – byggt ett kulturcentrum, startat en lokal tidning och knutit nära kontakter med de fackliga krafter som spirar runt om i stadens industrizoner och hamnar. Regelbundet intervjuas hon i den nationella pressen som en av Alexandrias främsta vänsterröster.

I presidentvalet häromveckan inkasserade Alexandrias vänster en historisk seger: i en stad som länge betraktats som ett islamistiskt fäste vann nasseristen och socialisten Hamdeen Sabbahi överlägset (han kom trea nationellt). Mahienour el-Massry jublade över stadens vänstersväng i en intervju i Al-Ahram – men själv hörde hon till dem som bojkottade valet. Så tar revolutionen ett steg bakåt och ett steg framåt, om och om igen. Under tiden växer RS till Egyptens bäst organiserade och mest välkända marxistiska organisation: en magnet för unga aktivister och fackliga kadrer.
Rakt från denna kokande revolutionära verklighet kommer Mahienour el-Massry till Socialistiska Partiets sommarläger för att berätta om sina erfarenheter. Vad har egentligen hänt i Egypten? Vart går revolutionen nu? Vilka krafter är i rörelse, vilka mål kan uppnås – vad kan vi lära av 2010-talets hittills största revolution? Missa inte Mahienoor el-Massry: anmäl dig till sommarlägret!

Andreas Malm

Mer om lägret: Socialistiskt sommarläger i Halland