Gökungen JAS i imperialistisk tjänst

Igår, den sjätte september, slutade bomberna falla över Norrland. Under flygövningen Nordic Air Meet har styrkor från Danmark, Finland, Schweiz, Storbritannien, Sverige och USA strålat samman för att träna tillsammans. Det neutrala namnet för närmast tankarna till extremsportarnas Nordic Meet i Norge, men i Norrland är det extremsport på en helt annan nivå som utövats.Under elva dagar har fyra Nato-länder, det Nato-allierade svenska flygvapnet och det i ord annars så föregivet neutrala Schweiz utvecklat stridskoordination, precisionsbombning och lufttankning.

Det enorma övningsområdet, som sträcker sig från Lycksele till Kiruna, ger väldiga potentialer för att förfina hantverket. Här har vårt försvar haft goda möjligheter att knyta banden närmare till sina allierade inför framtida Nato-anfall och samtidigt kan Saab stärka Jas-planets något kantstötta varumärke, särskilt som spekulanten Schweiz deltar i övningen. Schweiz är nämligen intressent i det nya Super-Jas-projektet. 90 miljarder skall investeras i inköp av 60 uppgraderade Jas-39 Gripen, om regeringen får som den vill. Ger schweizarnas folkomröstning tummen upp väntas de köpa in 22 exemplar.

Förutom de enorma möjligheter dessa hissnande 90 miljarderna gett om de istället satsades i den offentliga välfärden, så är det också krasst ekonomiskt en verklig risksatsning. Schweizarnas köp är av uppenbara skäl högst osäkert och Saab har trots allt begränsade möjligheter att hävda sig mot mer beprövade amerikanska stridsflyg på en internationell marknad. Med miljarderna investerade i utvecklingen av grön teknik hade Sverige istället kunnat bli ett föregångsland på områden som inte bara leder till död och förstörelse, som ett led i att ställa om den försvarsindustri som idag med underleverantörer sysselsätter nästan 100 000 människor. Rent säkerhetspolitiskt kan flygen också vara svåra att motivera. Frågan är vilken fiende vi skall försvara oss mot med dessa nya Super-Jas? Folkpartiets kraxande varningar om att ryssen i en nära framtid vill åt Gotland tar nog få seriösa strateger på allvar.

Alla är vi inte gamla nog att minnas när Dan Berglund besjöng bankmannen Jacob Wallenberg som den störste av alla mördare. Den gången handlade det om arbetarna som fick sätta livet till i den svenska industrins profitapparat. Idag kan familjen Wallenberg anklagas med ännu större skärpa, för den som bygger sin förmögenhet på andras lidande bör tituleras med epitetet satans mördare. Det är hög tid att mobilisera massivt motstånd mot gökungen Jas och för en omställning av svensk vapenindustri.