Nytt nr av Röda rummet

Nu har det senaste numret av Socialistiska Partiets teoretiska tidskrift Röda rummet kommit ut (3/2012).

År 2011 sattes det ett skrämmande rekord; aldrig tidigare har mänskligheten släppt ut så mycket koldioxid i atmosfären, 34 miljoner ton, tre procent mer än föregående år. Samtidigt har larmrapporterna om den globala uppvärmningens konsekvenser den senaste tiden kommit slag i slag. Aldrig tidigare har Arktis istäcke reducerats så mycket som den senaste sommaren och metangasutsläppen från den sibiriska tundran är betydligt mer omfattande än vad tidigare observationer och förutsägelser givit för handen. Men hos den största miljömarodören, USA, väcker inte detta faktum någon större uppmärksamhet, åtminstone inte i presidentvalet, trots att orkanen Sandy svepte fram längs med den nordamerikanska ostkusten – med oerhört omfattande skador som följd – under kampanjens slutfas. De två huvudkandidaterna, Barack Obama och Mitt Romney nämnde inte med ett enda ord klimathotet i de tre stora TV-debatterna. Tvärtom lyfte Obama fram den ökade olje- och gasproduktionen i USA som ett positivt tecken på att landet börjar må bättre. Mitt Romney lovade i sin tur att med honom i Vita huset skulle den amerikanska utvinningen av fossila bränslen öka kraftigt.

Alla larmrapporter och den allt tätare förekomsten av orkaner var som sådd på hälleberget. Men tystnaden i frågan gäller inte bara i USA, utan vi har samma tendens över nästan hela världssamfundet kring denna mänsklighetens ödesfråga som klimathotet faktiskt är. Snart, 27:e november till 6:e december, äger det rum ytterligare ett klimattoppmöte i FN:s regi, denna gång i det lilla oljeshejkdömet Qatars huvudstad Doha. Men nästan ingen när längre några förhoppningar om att det ska komma ut något konkret positivt från detta möte. Det enda som skulle kunna vända på den rådande trenden är en återvitalisering av den klimatrörelse som under senare år i fler avseenden gått i stå.

Som om inte de ovan nämnda klimatvarslen vore nog för att understryka det akuta behovet av en sådan vitalisering: Den brittiske journalisten George Monbiot visar i sin artikel i detta nummer att risken är stor att vi redan under det gångna året har upplevt den globala uppvärmningens effekter på det som idag utgör de grundläggande livsbetingelserna för merparten jordens befolkning; de globala livsmedelspriserna. Vi har bara inte förstått det fullt ut. Trots allt, kära läsare; varmt välkommen till ett nytt nummer av Röda rummet.

/Redaktionen

Röda rummet får du på köpet om du prenumererar på veckotidningen Internationalen:

http://www.internationalen.se/prenumeration-pa-internationalen/

Eller genom att endast prenumerera på tidskriften för 80 kr/år:

http://www.rodarummet.org/web/om/

Lösnummer 20 kr, ring 031-24 15 13

 

Lämna ett svar