Radikalt Forum i Göteborg

Radikalt Forum som genomfördes i Göteborg den gångna helgen handlade denna gång bland annat om revolutionen i Syrien. Ghayath Naisse från The Committees for the Defence of Democracy Freedoms and Human Rights in Syria berättade om revolutionen i landet, ett genuint folkligt uppror som vuxit fram som svar på fattigdom, arbetslöshet och familjen Assads hänsynslösa grymhet mot det syriska folket och som särskilt drabbat unga människor.

Ghayat Naisse fick naturligtvis frågor om islamisternas inflytande, som han menar bara består av 5-10 000 krigare men som får ett mycket stort utrymme genom de tevekanaler som styrs från Qatar och Saudiarabien. Han fick också frågor om risken för utländsk inblandning och intervention som han var helt emot, men däremot mer stöd och solidaritet åt det syriska folket.

Andra delen av Forumet var ett samtal om klimatkrisen mellan Lasse Henriksson, Volvoarbetare och författare till boken Slutkört och Andreas Ytterstad Concerned Scientists Norway som i samarbete med norska fack skrivit en omställningsplan för Norge (se förra numret av Internationalen). Planen är också en viktig del kampanjen Klimavalg 2013 där ett stort antal organisationer av olika sorter slutit sig samman för att lyfta fram klimatfrågan i årets valrörelse. De pekade på flera möjligheter och initiativ som tagits mellan fackföreningar, forskare och miljöorganisationer för att upprätta planer för en omställning av produktion och samtidigt rädda jobben. Ett intressant inlägg från åhörarna kom också från Ulf Jarnefjord som varit drivande i att ta fram från det studiecirkelmaterial kring klimat och jobb som Svenska Transportarbetarförbundet presenterade för en dryg vecka sedan.

Radikalt Forum brukar arrangeras av Internationella Socialisters Studentförening i Göteborg – denna gång tillsammans med Socialistiska Partiet.
– Det var sjunde gången vi hade Radikalt Forum, berättar arrangören Alex Sen. Vi har det för att vi ser att marxismen har svar på krisen och vad som händer i världen. Nästa Radikalt Forum som hålls lite senare under våren kommer att handla om situationen i Grekland.