Stockholm: Välfärdskampanjen trotsade vädret

10 MAJ FESTIVAL FÖR VÄLFÄRD

Ja, efter dygn av regn och rusk var farhågorna där: skulle verkligen Välfärdsfestivalen i Stockholm kunna genomföras? Den 10 maj, en landsomfattande manifestationsdag för god gemensam välfärd mot nedskärningar, privatiseringar och vinstplundring – utan Stockholm? Men välfärdsaktivisterna hade beslutat sig och trots väderleken växte en tältstad fram på Medborgarplatsen med mängder av aktiviteter; musik, poesi, litteratur, flammande appeller, vårdråd utan vinst och, faktiskt, folkfest. När Rrriot Samba trummade igång festivalen jagades också de värsta regnskyarna på flykten och skarorna växte. Under festivalens tre och en halv timme strömmade bortåt tusen välfärdskramare till och från Medis till tonerna av rock & countrybandet Bortom Retro, hiphopduon Rapokalyps, Randiga Ruts folkpop, Janne Hammarlunds rebelliska visor och körerna Trots Allt och Skeppsholmens Röstjärn. Bland talarna av Johny Naderus, förbannad järnvägare och v ordf i Seko Stockholm, Sanna Tefke, vårdbiträde i privatiserad hemtjänst, Johan Ehrenberg från ETC. Här var företrädare för Hemtjänstupproret, Studenter mot rasism, socialsekreterarnas Nu bryter vi tystnaden och T-baneförarnas Seko klubb 111, från Lärarnas Riksförbunds studerandeförening, Linje 17 mot rasism, Folkrörelsen Nej till EU och Doroteaupproret. Skådespelerskan Anita Berger föredrog ”Onådiga luntan” och Olof Buckard läste lusen av marknadstyranniet. En heldag av värmande budskap om solidarisk gemensam välfärd mot alla regnruskiga ofärdsmoln.