Demonstration mot Erdoganregimens terror

eylem– Överallt i Turkiet reser sig folket underifrån i raseri mot regimens olika förtryckande handlingar.
Det sa Eylem Dal från Socialistiska Partiet när bortåt åttahundra demonstranter samlades på Medborgarplatsen i Stockholm på lördagen. Det var Kommittén mot folkmord i Turkiet som manat till protest mot Erdoganregimens massakrer i de kurdiska områdena och blodiga repression mot den turkiska vänstern. Bland talarna från olika kurdiska och svenska organisationer var Eylem Dal som fortsatte:

-Ända sedan folkens demokratiska parti, HDP bildades för fyra år sedan med sina flertal socialistiska och gröna partier, med sina fackföreningar, feministgrupper och grupper som arbetar för HBTQ-personers och etniska minoriteters rättigheter, ända sedan Gezi parkrörelsen tog fart i storstäderna och ungdomarna inte längre var rädda för pansarvagnar och polisvåld, har framtidstron åter fått rötter. Det kanske är det som sticker i ögonen på makthavarna.

På plakat och banderoller fördömdes Erdoganregimens terror. Här var ett brett antal partier och grupper från kurdisk, iransk och turkisk vänster tillsammans Ung Vänster, Socialistiska Partiet och Rättvisepartiet Socialisterna. Gunnar Westin talade för SEKO Stockholm och Ann-Margaret Liv för Vänsterpartiet som annonserade ett solidaritetsupprop från svenska kommunpolitiker till förföljda kurdiska kollegor. Bland rungande talkörer och krav på den svenska regeringen och EU att avbryta det ekonomiska stödet till Erdogan, ljöd Eylem Dals ord:

-Savaştan ve ölümden değil, barıştan ve yaşamdan yanayız!Yaşasın halkların kardeşliği!
”Vid står inte vid krigets och dödens sida utan vid fredens och livets!
Leve brödra- och systerskapet mellan folken!”