Sluta dalta med Turkiet!

 


Det måste vara slut med EU-hyckleriet när det gäller den turkiska regimens flagranta brott mot de mänskliga rättigheterna!


Regimens diktatur i Turkiet fortsätter sitt förtrampande av de mänskliga rättigheterna. I maj 2016 hävde den turkiska regimen immuniteten för 138 parlamentsledamöter. Dessa var samtliga HDP’s ledamöter (59 personer) och övriga socialdemokrater. HDP (Folkens Demokratiska Parti) samlar olika sociala rörelser och folkgrupper i kampen för ett demokratiskt samhälle. Regimen anklagade kritikerna för samröre med terroristiska organisationer. Sedan militärkuppsförsöket i somras har regimen fängslat tusentals människor och ännu fler sparkats från sina anställningar runt om i landet. Den 9 september greps till exempel Alp Altinörs, vice ordförande i HDP, tillsammans med många andra vänsteraktivister och journalister. Alp Altinörs anklagades då för samröre med kurdiska ”terrorister”. Sedan dess sitter han och likasinnade i fängelse. Alp Altinörs deltog i mars 2016 på Moståndsforum som arrangerades på ABF i Stockholm av Rött Forum. En kampanj för deras frigivning kan följas på Facebook: Free Alp Altinörs.

Natten till fredag 4 november grep regimens polisiära styrkor runt om landet resten av HDP:s ledning, bland dem partiledarna Selahattin Demirtas och Figen Yüksekdag, samt ytterligare parlamentsledamöter. Två parlamentsledamöter (Faysal Sariyildiz och Tugba Hezer Öztürk) befann sig utomlands när raiden genomfördes, och är därmed efterlysta. Bland de fängslade finns den kända filmregisören Sirri Süreyya Önder som är en stark symbol för hela den turkiska vänstern. HDP är landets tredje största parti med 59 ledamöter i parlamentet. De fängslade anklagas för att ha band med PKK, i själva verket förföljs och terroriseras HDP för partiets strävan att bygga en stark allians mellan de turkiska och de kurdiska folken. Minst 181 kurdiska borgmästare och kommunfullmäktigeledamöter sitter nu i fängelse anklagade för att samarbeta med PKK, bland annat i Diyarbakir. Myndigheterna stänger också i perioder ner sociala medier och internet i dessa kurdiskt dominerade områden med syfte att hindra en samordning av protester.

Det senaste tillslaget mot HDP är ett försök att beröva det kurdiska folket deras rättigheter och deras politiska representanter. Det är samtidigt ett försök att provocera fram desperata motreaktioner som ger regimen en formell anledning att fortsätta sina massiva razzior mot all form av opposition. En annan parlamentsledamot för HDP (Ferhat Encu) som var på väg till Bryssel för att träffa andra europeiska politiker blev av med sitt pass och förbjöds att lämna landet fast det inte fanns några som helst formella anklagelser mot honom. HDP uppmanar nu det internationella samfundet att agera mot Erdogans diktatoriska metoder. Regimen vill inte veta av internationella påtryckningar i samband med terroriserandet av de mänskliga rättigheterna. Just därför är det oerhört viktigt att visa internationell solidaritet med alla som drabbas av diktaturregimen och det nu!

• Det måste vara slut med EU-hyckleriet när det gäller den turkiska regimens flagranta brott mot de mänskliga rättigheterna!
• Den svenska regeringen måste kräva att Erdogans regering omedelbart friger Alp Altinörs, Selahattin Demirtas, Figen Yüksekdag och alla fängslade!
• Internationell solidaritet med de förtryckta i Turkiet!