Dags för Socialisternas sommarforum 2017!

Vi lever i en värld där krig och misär skördar liv och framtvingar flyktingströmmar och där högerextremism möter dessa människor på flykt med hat, rasism och våld.

En värld där de landvinningar som arbetarrörelsen vunnit pressas tillbaka i en våg av privatiseringar och slakt på välfärdssystem.

En värld där vapenskramlet blir allt ljudligare och där nationalistisk propaganda pumpas ut inte bara från högerextremistiska organisationer utan även från de liberala politiska makthavarna.

En värld där trots bedövande bevis för hur det kapitalistiska systemet driver på klimatuppvärmningen inga effektiva åtgärder sätts in.

Därför möts vi socialister, feminister, klimataktivister och antirasister för en kursändring med fördelning, solidaritet, hållbarhet och nedrustning som blir frön för ett nödvändigt socialistiskt samhällsbygge.

Deltagare
Andreas Malm om vad som måste göras i kampen mot klimatförändringen
Andreas Malm undervisar i humanekologi vid Lunds universitet. Hans bok Fossil Capital: The Rise of Steam Power and the Roots of Global Warming tilldelades Deutscher-priset för mest betydande marxistiska verk år 2016. Han sitter i redaktionen för tidskriften Historical Materialism och arbetar främst med olika aspekter av klimatfrågan.

Håkan Blomqvist kommer att tala om Potatisrevolutionen och kvinnoupploppet på Södermalm 1917.

Håkan Blomqvist är historiker, expert på det tidiga 1900 talets arbetarrörelse och aktuell med boken ”Potatisrevolutionen och kvinnoupploppet på Södermalm 1917”.

Terry Conway om betydelsen av Brexit och Corbynrörelsen i Labour
Terry Conway är medlem i Socialistiska Partiets engelska systerparti Socialist Resistance.

Per Leander och Aleksej Sachnin om läget i Ryssland
Per Leander är journalist och författare till ett par böcker om Putin och Ryssland
Aleksej Sachnin är rysk vänsteraktivist och politisk flykting bosatt i Sverige.

Ståle Holgersson om bostadsfrågan
Ståle Holgersen, född 1980, är doktor i kulturgeografi, och forskar vid Institutet för bostads- och urbanforskning, Uppsala universitet. Han disputerade 2014 med avhandlingen ”The Rise (and Fall?) of Post-Industrial Malmö”, och är nu aktuell med boken ”Staden och kapitalet, Malmö i krisernas tid” (Daidalos förlag). Han har bakgrund som aktivist i båda parti, studentrörelse och bostadsrörelsen. Han kommer att prata om stadsplanering och staden i en tid av extrem ekonomisk instabilitet och ekologiska kris.

Ingemar E L Göransson: En hotande demokrati och arbetarrörelsens och vänsterns oförmåga

Det går en högerextrem våg över västvärlden. I Sverige kan det ”omöjliga” ske att ett högerextremt parti med nazistiska rötter når regeringsmakten.
Arbetarrörelsen och vänstern har underskattat hotet menar författaren Ingemar E L Göransson (Det Svarta Landet, De ohörda, Arbetarrörelsens kris m.fl. böcker).
Författaren har en lång bakgrund som förtroendevald och funktionär inom arbetarrörelsen och främst dess fackliga del. Varav ett årtionde som funktionär på LO-kansliet i Stockholm. Numera oorganiserad socialist då han lämnade det socialdemokratiska partiet årsskiftet 2016-17 efter att försökt föra en intern diskussion utan framgång

Praktisk Info
Sommarforum hålls på Borghamns Vandrarhem, vackert beläget vid Vätterns strand mellan Ödeshög och Vadstena. Anmäl dig till sommarforum2017@mail.com. I mailet talar du om hur många ni är, samt uppger adress och telefonnummer.

Lägeravgiften är 400:- per person och till Socialistiska Partiet PG 67 81 68-6 [För deltagare under 17 år är avgiften gratis]
Meddela om ni vill bo enkelrum, dubbelrum eller flerbäddsrum. Enkelrum kostar 290kr, dubbelrum 225kr och flerbäddsrum 195 kr/person och natt

Skriv om det finns barn med och om ni önskar barntillsyn under föreläsningarna, samt om ni tar med hund

Kommer ni med tåg är Mjölby slutstation. Vi organiserar hämtning därifrån.

Arrangör
Det socialistiska sommarforumet arrangeras av Socialistiska Partiet.