SP: Vi kräver rättvisa för mordet på Marielle Franco

Med bestörtning och vrede har vi i Sverige fått veta om mordet på Marielle Franco, medlem i Brasiliens Partido Socialismo e Liberdade (PSOL). Marielle blev avrättad av ett mördarkommando i Rio de Janeiro den 14 mars när att hon förflyttade sig i en bil efter att ha deltagit på ett antirasistiskt möte. Tillsammans med Marielle dog även Anderson Pedro Gomes. Hennes rådgivare Fernanda Chaves skadades men överlevde attentatet.  

Marielle var en respekterad kommunfullmäktigeledamot, en antirasistisk aktivist och en förkämpe för de mänskliga rättigheterna. Hon var även känd för sitt konsekventa motstånd mot president Temers beslut att inleda militär ockupationen av favelor i Rio de Janeiro. De politiker som innehar makten i Rio de Janeiro tillhör Temers parti. Tidigare har flera PSOL-ledare dödshotats av paramilitära grupper i denna stad som genomsyras allt mer av brutalitet och våld. 

Marielle Franco representerade motkrafterna, hon var en symbol för försvaret av de mänskliga rättigheterna. Som svart kvinna utmärkte sig hon ut i kampen mot rasism, i synnerhet rasismen mot kvinnor och för sin antikapitalistiska feminism. Marielle främjade under valdebatten försvaret av favelabor och samlade uppgifter om våld mot kvinnor i kommunfullmäktige.

När armén militariserade favelorna i Rio de Janeiro var Marielle Franco den som hårdast kritiserade invasionen i fattiga områden. En dag före mordet hade den unga sociologen fördömt arméns brutala agerande och fortsatta kränkningar av de mänskliga rättigheterna i regionen Irajá. Den fega avrättningen av Marielle är ingen slump, det är ett uttryck för den brutala övervåld den diktatoriska regimen är beredd att ta till för att tysta kämpande aktivister. 

 

• I Sverige fördömer vi denna kriminella politiska illgärning och kräver en omedelbar utredning och följaktligen straff av såväl anstiftarna som de som utförde detta fruktansvärda mord!

• Vi fördömer militariseringen och rasismen i Rio de Janeiro och runt om i världen!

• All vår solidaritet till offrens familjer och PSOL:s medlemmar!

Socialistiska Partiet
Verkställande utskottet
15 mars 2018