SP: Bojkotta Israel NU!

Idag den 15 maj är det 70 år sedan al Nakba – den stora katastrofen, den dag då staten Israel etablerades i en våldsam etnisk rensningskampanj där 750 000 palestinier fördrevs.

Igår sköt israelisk militär ihjäl minst 62 demonstranter nära gränsen mellan Israel och Gaza. Det var den blodigaste dagen hittills i en protestkampanj som pågått i sju veckor, där palestinier på Gazaremsan kräver rätten för de palestinska flyktingarna att återvända till de hem och byar som de tvingades lämna 1948. Sedan protesterna började den 30 mars har israeliska styrkor dödat åtminstone 111 palestinier i Gaza och skadat omkring 12 000 personer. 

Jämförelser har gjorts med Sharpeville-massakern i Sydafrika 1960, då Polisen mördade 69 obeväpnade demonstranter. Sharpeville blev en historisk vändpunkt i kampen mot apartheidsystemet. Nu måste vi kämpa för att Gaza 2018 blir en vändpunkt i kampen mot dagens israeliska bosättarstat.

Det bästa vi kan göra för att stödja palestiniernas frihetskamp är att ställa oss bakom BDS-uppropet. Det palestinska civilsamhällets uppmaning till omvärlden att införa bojkott, desinvestering och sanktioner mot Israel. BDS-upproret har två viktiga funktioner: för det första att skicka ett smärtsamt men nödvändigt budskap till Israel att det finns en prislapp på en fortsatt politik av mord, fördrivning och kolonisering. För det andra att inspirera den allmänna opinionen och aktivismen i världen kring en kampanj som inte låter Palestinafrågan falla i glömska.

 Vi kräver att den svenska regeringen fördömer illdåden

 Bryt förbindelserna med den sionistiska regimen i Israel

 Bojkott, desinvestering och sanktioner mot Israel nu!

 Allt stöd till det palestinska folket.

Socialistiska Partiets verkställande utskott

15 maj 2018