Uttalande om flyktingkatastrofen på grekiska Lesbos

Stoppa brott mot mänskligheten

Nu krävs en omedelbar luftbro och fartygskonvoj till Lesbos för att rädda de tusentals nödställda flyktingarna, bistå med förnödenheter och fördela människorna till vård, boenden och stöd i olika europeiska länder. Det är en skam för det europeiska samhället och EU att inte kunna möta denna mänskliga katastrof. Det handlar om brott mot mänskligheten med risk för folkmord.
Den grekiska högerregeringen tycks när detta skrivs, vägra att släppa igenom hjälparbete – än sen? När vänsterregeringen Tsipras försökte försvara grekisk välfärd krossades den av EU. Skoningslöst ultimatum för att nu istället hejda en mänsklig katastrof vore berättigat och skulle bryta regimens obstruktion.

Det internationella samhällets förlamning inför det ohyggliga dramat har tusen motiveringar: Vad händer med rättssäkra asylprövningar? Kommer inte flyktingsmugglare och Turkiet översvämma Europa om en flyktingdörr öppnas? Var inte bränderna i Moria en slags utpressning? Svepskäl för att hindra mänsklig solidaritet har alltid omgett passivitet och svek inför det uppenbara.
Var och en ser idag vad som pågår; människor behandlas som djur, mödrar och småbarn förvägras mat, vatten och skydd. Den fysiska och mentala avspärrningen avhumaniserar och öppnar portar mot avgrunder, eller mot de djup som bara de senaste fem åren tagit tiotusen båtflyktingars liv. Brott mot mänskligheten och folkmord genomförs sällan utan urskuldande motiv.

Inför den ödesdigra passiviteten och blockeringen av stöd måste alla humanitära krafter göra gemensam sak. Sveriges regering måste omedelbart förmås att följa Norges exempel och ta emot flyktingar från Lesbos. Massivt stöd måste kanaliseras till räddningsinsatser. Varje försök att förhindra hjälp måste köras över. Socialister och humanister i alla länder behöver förena sig till ett solidaritetsblock som bryter igenom dagens kriminella och rasistiska förbrytelser mot medmänniskor i kamp för livet.

Socialistisk Politik 11 september 2020

 

Lämna ett svar