Lindängen i Malmö: Vi ger oss inte!

Igår lördag 9 april höll Lindängengruppen för vårdcentralen och Nätverket för Gemensam Välfärd en manifestation under två timmar vid torget i Lindängen. Det bjöds på nyponsoppa i den ”nyöppnade vårdcentralen” (dvs tältet), musik och en lång rad tal.

Det är nu över tre år sen protesterna i Lindängen började. Den som vill en tillbakablick kan klicka här. En anledning till att vi engagerat oss är de himmelskriande orättvisorna. De beslutande politikerna i Region Skåne säger att man vill öka tillgängligheten i vården. Samtidigt lägger man ner vårdcentralen i ett av de allra mest vårdkrävande områdena, Lindängen, där närmare tiotusen människor har listat sig.

Man säger att det inte finns pengar och att det är en ”utveckling” när Lindängens vårdcentral läggs ner. Samtidigt öppnar man flera nya privata vårdcentraler, i områden som är betydligt mer välbärgade, för skattepengar. Skattepengar som rinner iväg som vinster i vårdbolagen, vinster som oskattade förs ut ur landet till diverse ”skatteparadis”.

En än viktigare anledning till att vi engagerar oss är att vi vill ha stopp på orättvisorna. Då är det viktigt att påminna sig om att vi aldrig fått någon välfärd till skänks från ovan. Det har alltid handlat om starka folkrörelser, om människor som engagerat sig för sina intressen och om gräsrötternas krav som förändringens drivkraft.

Det ska vi ha i minnet idag när man berövar oss välfärden. Vi förväntar oss inte att det ska komma några räddande änglar från skyn, vi måste själva ta itu med det. Protestaktioner, som dessa i Lindängen och Husby, är viktiga, de sår frön till motstånd, sår frön till förändring.

Röda Malmö