Baghdad Bob i Tripoli

Vi vet att det första som förloras i ett krig är sanningen. I går var Saif Khaddafi gripen av rebellerna i Libyen. I natt dök han upp spritt språngande fri. I och för sig bara på promenadavstånd från regimens sista bunkrar i Tripoli.

Varför nyheten kablades ut i går lär vi få svar på. Min gissning är att det var en medveten och planerad lögn för att demoralisera de milismän som försvarar diktaturens sista fästen. I så fall lyckad. Men självklart med en besvärlig rekyl.

Men Saifs återuppståndelse på den politiska scenen förändrar inte i stort vår bedömning från i går att regimen och familjediktaturen Khaddafi kollapsat. Han dök upp från bunkersystemet i det inringade högvarteret  Bab Aziziya och med ett trettiotal gevärsviftande lojalister i bakgrunden gjorde han en  riktig ”Baghdad Bob”:

” Det var en fälla. Vi gav dem en hård omgång. Vi bröt av rebellernas rygg. Så nu vinner vi.”

Ett omdöme som naturligtvis är nonsens. På samma sätt som hans tidigare påstående om att 75 000 regimtrogna och tränade soldater skulle ha försvarat huvudstaden. För att inte tala om pappan och ”Broder Ledarens” yrande om att miljoner libyer beväpnats och ska vara på väg för att försvara sin största stad.

Saif Khaddafi ska vi minnas för sin hets mot befolkningen i Benghazi i mitten av februari. I den statliga televisionen vräkte då den förr så sofistikerade arvtagaren till diktaturen, med bland annat en köpt examen från London School of Economics, ur sig denna famösa harang:

”De väpnade gängen i Benghazi är kackerlackor och råttor. Vi ska jaga in dem i deras hus. In i garderoberna. Knäcka dem och döda dem.”

Nu blev det inte som den galne råttfångaren tänkt sig. I stället är det rebellerna, med ett brett folkligt stöd, som jagat familjediktaturen och dess lejda milis in i sina djupt nergrävda bunkrar. Hur det hela ska sluta vet vi inte. Om några år kanske scenerna från slutstriden blir till film.

Men det vi vet är att den libyska revolutionen har tagit ett språng framåt. Den första väpnade resningen mot en av arabvärldens många diktaturer har segrat.

http://www.fjardeinternationalen.se/blog/2011/08/23/baghdad-bob-i-tripoli/

Lämna ett svar