Historisk valframgång för Enhedslistan

Det blev regeringsskifte Danmark och tidningen Politiken kunde i natt på sin hemsida på ett bra sätt fånga en del av gårdagskvällens dramatik.  Dansk Folkeparti tappar i inflytande samtidigt som valet blev en brakseger för den antikapitalistiska Enhedslistan.

Det blev en historisk valseger för den danska Enhedslistan. Inte någon gång i modern tid har ett konsekvent och hårdnackat antikapitalistiskt parti i Norden fått ett sådant parlamentariskt genomslag. Ett parti utan ministersocialism. Ett parti för sociala rörelser och aktivism. Ett parti där en kritisk marxism lever.

I siffror ökar Enhedslistan från 2.2  till 6.7 procent av rösterna. Från 4 riksdagsmandat till 12. I Köpenhamn blev man största parti i flera valkretsar och vann tre mandat. Bara ett mindre än socialdemokratin. I huvudstaden går Enhedslistan fram från 6.7 till 16.6 procent samtidigt som SF backar från 21 till 12.4 procent. Uppenbart det dyra priset för partiets snabba färd högerut.

Vid sidan av Enhedslistans politiska ordförande Johanne Schmid-Nielsen  blir det nu i stället Rosa Lund från Socialistisk Ungdomsfront  och fackföreningskämpen Finn Sørensen som kommer att representera det röda Köpenhamn i riksdagshusets Christiansborg.

Socialdemokratin gjorde sitt sämsta val på 108 år! Socialistisk Folkeparti (SF) fick vidkännas ett svidande nederlag  och förlorade hela 7 riksdagsmandat. Men tack vare Enhedslistans valframgång föll ändå Danmarks borgerliga regering. Med i fallet dras också Pia Kjaersgaards stödparti Dansk Folkeparti.

Men den nya regeringskoalition som troligtvis bildas, med (S), SF och Radikale venstre, är ingen röd allians. Med Carl Bildts terminologi kan vi vänta oss en ”rödblå röra”. Radikale venstre är ett vänsterliberalt parti med en öppet nyliberal agenda och skyr när det gäller ekonomin och social välfärd varje eftergift åt vänster som pesten.

I det ständiga jublet på Enhedslistans valvaka varnade Johanne Schmid-Nielsen (S) och (SF) för att ge dessa liberaler vetorätt inom det ekonomiska området. ”Vi uppskattar deras medmänsklighet när det gäller utlänningsfrågor. Men förstår inte varför inte denna medmänsklighet också gäller våra arbetslösa eller människor som har blivit utslitna i förtid. Vi i Enhedslistan kommer att ägna varje dag, varje vaken timma och minut, till att försvara rätten till förtidspension och en bra a-kassa”, underströk hon.

http://www.fjardeinternationalen.se/blog/2011/09/16/historisk-valframgang-for-enhedslistan/

 

Lämna ett svar