Danmark snart som Albanien?

”Gammelkommunister, marxister och trotskister!”.

Orden är från en av de borgare i Danmark som med fasa kunnat se hur Enhetslistan stormat fram i opinionsmätningarna. De sista dagarna innan valet inleddes från borgerlig media ett angrepp på partiet som inte kan ses som något mer än ett sista desperat försök att med smutskastning som vapen få väljarna att vända partiet ryggen. Med skitsnack om att Enhetslistan vill göra Danmark till ett nytt Albanien anno 1985 trodde man att de som anser att de rika ska betala kapitalismens kris skulle komma på andra tankar.

 

Enhetslistan, som  är ett antikapitalistiskt parti till vänster om både sossar och reformister av vänsterpartiets typ, placerar nu med sina 236 988 röster (6,7%) i det danska valet 12 personer i det nya Folketinget.  10 år av blått styre ersätts av ett blå-rött styre med Socialdemokraterna, ett liberalt parti samt vänsterpartiets systerparti Socialisk Folkeparti. Enhetslistan har sagt att man kommer att stödja en socialdemokratisk regering, men inte ta ansvar för dess politik. I sitt tal på valnatten sände Enhetslistans frontfigur Johanne Schmidt-Nielsen ut ”en vänlig varning till Socialdemokraterna och SF” att man inte kommer att acceptera att liberalerna i RV får något veto inom den ekonomiska politiken. För som hon sa: ”Vi uppskattar deras medmänsklighet när det gäller utlänningsfrågor. Men förstår inte varför inte denna medmänsklighet också gäller våra arbetslösa eller människor som har blivit utslitna i förtid. Vi i Enhetslistan kommer att ägna varje dag, varje vaken timma och minut, till att försvara rätten till förtidspension och en bra a-kassa”. Uttalandet ska tas på allvar. Det är inte första gången Enhetslistan tydliggör för sossarna att man inte är någon knähund.

Valet är en stor seger för partiet, och kommer förhoppningsvis att peppa partiets många nya medlemmar till att intensifiera sin propaganda och sin kamp i de utomparlamentariska sammanhangen. För som man sagt under hela valrörelsen: ”Stärk kampen i vardagen – Rösta med Enhetslistan på valdagen”. Frågan är nu om man kan leva upp till sin valslogan och därigenom sätta press på den nya regeringen. Skulle den nuvarande krisen för kapitalismen fördjupas än mer och de danska reformisterna sätta in angrepp mot den danska arbetarklassen får inga sentimentala band hindra partiet från att mobilisera till protester och arbetsplatskamp för att de röda förhoppningarna inte ska bli till blå dunster. I slutändan hägrar nämligen en mycket större uppgift än en socialdemokratisk regering. Med Socialistiska Partiets systerpartis, SAP (som nu får två medlemmar in i folketinget), ord:

”Bara en stark, mobiliserad arbetarklass kan leverera ett trovärdigt alternativ till meningslös vandalism eller passivitet. Bara en rörelse som samlar alla delar av arbetarklassen kan stoppa klasspolitiken, kämpa sig till framsteg, och inleda en slutgiltig uppgörelse med systemet.”

http://rodalund.wordpress.com/2011/09/16/danmark-snart-som-albanien/

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett särskilt tillykke riktar vi till Rosa Lund (!), som är en av de tolv folketingsledamöterna från Enhedslisten.

 

Lämna ett svar