Sommarlägret: Catrin Åkerblom, aktivist och Brasilienkännare

Catrine_Rio_rgb7-11 augusti inträffar återigen Socialistiska Partiets sommarläger i Halland. Dit kommer många för att njuta av sommar och politiska diskussioner. Catrin Åkerblom, aktivist och Brasilienkännare är en av föreläsarna.

Vad ska du prata om på sommarlägret?
– Jag ska prata om senaste tidens protestvåg i Brasilien. Om varför brasilianarna protesterar mot fotbolls-VM (2014) och OS-arrangemangen (2016). Protesterna skiljer sig en hel del från de i exempelvis Mellanöstern.

Vad skiljer dem åt?
– Till att börja med vill demonstranterna inte störta hela regimen. De kräver att presidenten infriar de vallöften hon gett om att utveckla välfärden. Under de senaste åren har regeringen satsat på barnbidrag och sociala program som lyft en miljon invånare ur fattigdom, minskat barnarbetet och fått fler barn till skolan. Det har funnits ett politiskt uppvaknande och en framtidstro i Brasilien och folk vill se fortsatta satsningar på välfärden i stället för att offentliga medel läggs på skrytbyggen inför fotbolls-VM och OS.

Men älskar inte brasilianarna fotboll?
– Jo, visst gör de det. Men samtidigt har en majoritet röstat på vänsterkandidater i de tre senaste presidentvalen efter att ha fått löften om politiska reformer.

Är inte presidenten Dilma Rousseff en före detta marxistisk gerillakämpe?
– Ja, det är en av sakerna som gör utvecklingen så intressant. Rousseff har stött protesterna som främst har riktats mot det konservativt dominerade parlamentet och guvernörer på delstatsnivå i Rio de Janeiro och São Paulo. Det är bland annat de som försvårar reformarbetet.

Programmet på sommarlägret

Vill du åka på lägret? Anmäl dig då på 
Epost: lager@socialistiskapartiet.se eller Telefon: 0700 193081

Facebook: Socialistiskt sommarläger i Halland