Ukraina: Nazister mördade över 40 människor i Odessa

Odessa

Minst 42 människor, däribland många vänsteraktivister, dödades och över 200 skadades svårt när nazister tände eld på Fackföreningarnas hus i den sydukrainska staden Odessa igår, fredag den 2 maj. Bland de döda finns medlemmar i det ukrainska socialistpartiet Borotba. Några som lyckades ta sig ut ur den brinnande byggnaden blev ihjälslagna av de hundratals uniformerade nazisterna som höll vakt utanför samtidigt som de viftade med den gulblåa ukrainska flaggan. Regimtrogna poliser fanns på plats men stod bara och såg på medan nazisterna dödade människorna.

Nazisterna som utförde dådet stödjer högerregimen i Kiev och hade bussats till Odessa för att göra upp med vänsteraktivister och andra oppositionella i staden. Attacken mot fackföreningarnas hus skedde dagen efter förstamajfirandet, då socialister, fackföreningsfolk och andra demokratiaktivister hade trotsat Kievregimens demonstrationsförbud genom att tåga med röda flaggor genom staden.
Sveriges utrikesminister Carl Bildt skyller händelsen på Ryssland i en twitterpost (2/5), trots att Odessa ligger i sydvästra Ukraina och det inte finns några ryska soldater där.

Per Leander

Veckotidningen Internationalens 2014-05-03