12 oktober. Kolonialismens dag – och motståndets

”12 de octubre – Fiesta Nacional de España” (12 oktober – Spaniens nationella helgdag) eller ”Dia de la raza” (Rasens dag). Den 12 oktober 1492 ”upptäckte” Christopher Columbus och hans expedition Amerika för första gången och inledde kolonisatörernas erövring som kulminerade i en frontal krock mellan två världar. Sett ur en etnocentrisk europeisk synvinkel öppnades en period av språklig och kulturell projektion bortom Atlantens gränser. I och med det förändrades Amerikas och Spaniens historia, men det var kolonisatörerna som skrev en sådan historia. Christopher Columbus, Inés Suárez, Pedro de Valdivia, Pedro de Heredia, Hernán Cortés, Rodrigo Díaz de Vivar, Juan Sebastián Elcano y Fernando de Magallanes är erövrare som vandrat genom historieböckerna och fått filmer tillägnade sina bedrifter.

Den senaste serien i en lång lista av produktioner visades häromdagen i spansk TV efter sitt första äventyr på Amazon-streamingtjänsten. ”Inés min själs älskade”, baserad på Isabel Allendes bok, berättar historien om Inés Suárez, en spansk Jeanne d’Arc, såsom enda kvinna i Pedro de Valdivias expedition som skulle erövra Chile. Enligt berättelsen tvekade inte Elena Riveraes att höja sitt svärd och rida på häst för att försvara staden Santiago från mapuchefolkets krigiska attacker. Erövringen förde även med sig att kvinnan och Pedro de Valdivia blev kära i varandra och blev därmed de viktigaste arkitekterna i en nations födelse.

Det vore ärligare att säga som det var. Den 12 oktober 1492 inleddes en av de mest skrämmande perioderna i mänsklighetens historia, vilket innebar folkmord, tortyr, våldtäkt och slaveri för miljontals människor. Kontroversen bakom Colombus figur har funnits under lång tid, inte bara med avseende på statyer av honom som numera rivs ner i stad efter stad, utan också kring firandet av Columbus Dag. I själva verket finns det ingen som helst anledning till att folkmordet och den amerikanska förintelsen mot ursprungsbefolkningar, svarta och färgade människor ska firas. Grundaren av Black Lives Matter Greater NY Chivona Newsome understryker i en intervju att Christopher Columbus var en erkänd pedofil som kom och stal från de infödda, smittade dem med sjukdomar, det var en plåga som förtrampade mänskliga rättigheter. 500 år efter fortsätter ursprungsbefolkningen sin motståndskamp. 

Alex Fuentes

Lämna ett svar