Surt sa högern om valresultatet i Venezuela

Det blev en ny politisk sammansättning i National Församlingen efter parlamentsvalet den 6/12 i Venezuela. Fjorton tusen kandidater ställde upp i valet, men det var”chavismen” genom Gran Polo Patriótico som fick majoriteten av rösterna. Valet genomfördes som planerat, trots att en del av högeroppositionen manade till bojkott. Vad var det som stod på spel i detta val? År 2015 fick högern en majoritet i National Församlingen och parlamentet omvandlades till en central där man i tid och otid planerats störtandet av den folkvalde presidenten Nicolas Maduros. Förra året utropade sig Juan Guaidó till president, påhejade av Trump och EU-eliten. Det absurdas teater har sedan dess fortsatt.

I september uttalade sig oppositionsledaren Henrique Capriles om parlamentsvalet som ägde rum den 6/12: ”Jag kommer inte att sitta med armarna i kors. Vi kommer inte att lämna folket i sticket, vi kommer inte att ge Församlingen till Maduro. Antigen sitter man regeringsställning eller så är man opposition. Vi kan inte fortsätta att ignorera den verklighet vi har framför våra ögon.”

Men herrskapet i USA/EU hade egna glasögon och Capriles tvingades svälja sitt uttalande och byta megafon. EU krävde att valet skulle skjutas upp så att den splittrade högern fick en möjlighet att enas och eftersom Venezuelas regering stod fast vid att valet skulle genomföras som planerat blev herrskapet sura och sa att de inte ville ha något val. Parlamentet kommer nu inte att styras av marionetter.

Krokodiltårarna förvånar inte. ”Den sista droppen demokrati har runnit ur Venezuela”, skriver DN. Det är som demokrati à la Trump, de enda val som räknas som ”legitima” är högerns valsegrar, allt annat är ”fusk”. Militära och politiska utspel för att störta regeringen har misslyckats gång på gång och nu sitter Trump – eller Biden – EU och högern i Venezuela, på pottkanten. Leddockan Guaidó duger inte längre. De härskande tvingas hitta på något nytt, ett mer ”pragmatiskt” sätt att få Maduro på gott humör så att man kan få tillstånd en ”dialog” medan man tvingar högern att enas inför kommande kraftmätningar.

Vi må vara kritiska mot mycket av vad de styrande gör i Venezuela, men några diktat från imperialistmakter såsom USA och EU behöver folket i Venezuela aldrig någonsin gå med på. Imperialismen ska hålla tassarna borta från Latinamerika.

Alex Fuentes

Lämna ett svar