Uttalande från SP: Frige Boris Kagarlitskij!

Frige Boris Kagarlitskij!

Den ryske marxisten och regimkritikern Boris Kagarlitskij har gripits och riskerar upp till sju års fängelse för sin kritik mot den ryska invasionen av Ukraina. Till skillnad från många andra krigsmotståndare hade han valt att stanna i Ryssland, där han är verksam som professor i sociologi vid en högskola i Moskva.

Kagarlitskij greps den 25 juli av den ryska säkerhetstjänsten FSB i sitt hem i Moskva och fördes av oklar anledning till ett fängelse i den nordryska staden Syktyvkar, långt bort från sin familj och sina vänner. Där hålls han nu isolerad, anklagad för ”uppvigling till terrorism” för sin kritik av kriget i Ukraina. Men att stå upp för fred är inte terrorism, tvärtom! Han är oskyldig och anklagelserna är absurda.

Boris Kagarltskij är en av det moderna Rysslands mest kända och internationellt uppskattade marxistiska tänkare. Han är författare till flera böcker om Rysslands politik och historia, varav flera har översatts till engelska och svenska. Det är inte heller första gången Kagarlitskij fängslas. Som ung i början av 1980-talet satt han i fängelse som ”dissident” i Brezjnevs stalinistiska Sovjetunionen. Han fyller nu snart 65 år och ska inte behöva tillbringa in ålderdom i Putins nya gulag.

Frige Boris Kagarlitskij! Allt stöd till honom och alla andra ryska kamrater som står upp för fred och rättvisa!

Styrelsen för Socialistisk Politik 230727