Grekland: folkomröstning om krispaket – protester lönar sig

Alla strejker och protester i Grekland mot regeringens åtstramningspaket och nedskärningar. Protester mot nyliberalism, kapitalism och mot att vanligt folk ska betala bankernas och fifflarnas (läs överklassen, storkapitalet, den politiska oligarkin) skulder. Dessa protester kan på ett sätt sägas ha burit frukt. De är själva anledningen till att Giorgios Papandreou nu utlyst folkomröstning.

Det visar vilken effekt folklig kamp, folkliga mobiliseringar och protester kan ha. Då pratar jag förstås inte om anarkisternas onödiga våldsanvändning, den har förmodligen haft en negativ effekt på processen och inte heller om det stalinistiska KKE:s försök att kontrollera protesterna och för in dem i oförargliga och för borgarklassen (de rika, överklassen) ofarliga banor.

Genom att utlysa folkomröstning så hoppas regeringen på att protesterna ska avta i styrka och på att protesterna inte avspeglar folkmajoriteten. För om protesterna motsvarar stämningarna i folkmajoriteten så kommer man att rösta nej till det grekiska krispaketet. Vad som då händer i Grekland är det nog ingen idag som vet.

Men en bra sak vore ju om det ledde till samma händelseförlopp som på Island och i Argentina. Nationalisering av banker och många andra verksamheter, avskrivning av skulderna till dessa banker, inställda betalningar av alla skulder, avskrivning av alla skulder som orsakats av spekulation, korruption och fiffel (illegitima skulder) samt betalning av övriga skulder när ekonomin sanerats. Ett recept som fungerat bra på Island och i Argentina. Men som förstås kostat västerländska spekulanter och banker en hel del. Men det har varit bra för vanligt folk. Dåligt för rika, dåligt för det internationella kapitalet, men bra för vanliga islänningar och argentinare.

 

 

 

 

 

 

http://www.zaramis.nu/blog/2011/11/01/grekland-folkomrostning-om-krispaket-protester-lonar-sig/

Lämna ett svar