De visar vägen

Araber kan inte det här med demokrati. De är ensamma i världen om att sakna känsla för folkstyre. De är outbildade, irrationella, fast i klantänkande, servila mot auktoriteter – och framför allt: de är muslimer. Eller som PM Nilsson skrev i en ledare i Expressen år 2006: ”Efter decennier av förtryck är arabvärlden ett sorgligt torftigt samhälle. Här finns ingen utbildad medelklass, inga fria medier, inget civilsamhälle, ingen sanning att lita på, bara rädsla och konspirationer – och moskén.”

I förra veckan, när branden redan flammat upp i Egypten, upprepade Anders Bolling DN.se genast den gamla ramsan om att ”arabvärlden är sist ut att demokratiseras”, det enda ”hörn av planeten” dit fria val inte nått. Ingen förklaring, inga sammanhang: bara ett svart arabiskt hål i en i övrigt fri värld.

Ungefär så har det låtit från västerlandets liberaler de senaste decennierna.

Läs hela artikeln i Aftonbladet Kultur.

Intressant?

Bloggat: Svensson, K & Å, Röda Berget, Röda Malmö, Trotten, Röda Lidköping, Röda Lund,
Media: GP1, 2, 3, DN1, 2, 3, 4, 5, SVD1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,